RÝŽE
Rýže Natural je mnohem bohatší na vitamíny a minerální látky než rýže bílá, která je zbavena klíčků a tím i nejhodnotnějších látek. Rýže Natural je i chutnější a obsahuje i mnohem více vlákniny. Než si na rýži Natural zvykneme, můžeme ji míchat s bílou rýží.V tom případě necháme rýži Natural nejprve nabobtnat (namočíme ji nejméně na 2 hodiny do vody a scedíme) a pak ji smícháme s bílou rýží a společně uvaříme tak, jak jsme zvyklí vařit bílou rýži. (Vytváří-li se pěna tak ji sbíráme).
Rýže jako příloha nebo jednoduché hlavní jídlo
500g rýže Natural, 1 l vody, 1 cibule, bobkový list, olej, sůl
Postup:
Rýži důkladně promyjeme, když je déle skladovaná, tak ji spaříme, necháme v litru vody máčet nejméně 2 hodiny (nebo ji spaříme asi půl litrem vody, přivedeme k varu a necháme stát půl hodiny). Po tom rýži scedíme a na zpěněné cibuli trochu podusíme. Nakonec ji zalijeme dalším půllitrem vody, osolíme, přidáme bobkový list a vaříme na mírném ohni asi 25 minut. Potom hrnec přikryjeme dekou či utěrkou a necháme rýži "dojít".
Rýži důkladně promyjeme, když je déle skladovaná, tak ji spaříme, necháme v litru vody máčet nejméně 2 hodiny (nebo ji spaříme asi půl litrem vody, přivedeme k varu a necháme stát půl hodiny). Po tom rýži scedíme a na zpěněné cibuli trochu podusíme. Nakonec ji zalijeme dalším půllitrem vody, osolíme, přidáme bobkový list a vaříme na mírném ohni asi 25 minut. Potom hrnec přikryjeme dekou či utěrkou a necháme rýži "dojít".
Je výborná např. k leču, špenátu, rajské omáčce, drůbeži na paprice nebo jako jídlo - sypaná praženým a umletým sezamem nabo brynzou a jemně sekanu syrovou cibulí..
Sladká rýžová kaše
250 g rýže, 1 l vody, půl litru mléka, půl lžičky soli, 1 lžíce cukru nebo medu, 3 lžíce oleje nebo másla, případně kus vanilky
Postup:
Promytou rýži máčíme a vaříme jako v předchozím receptu se špetkou soli případně s vanilkou. Do uvařené rýže vmícháme vařící mléko, cukr a vaříme ještě chvíli. Podáváme s kompotem nebo ovocnou omáčkou nebo sypaným mletým mákem a cukrem. ap.
Možné obměny: Místo mléka můžeme přidal sójový nápoj nebo jen vodu.. Do chladné kaše můžeme zamíchat nebo šlehačku nebo agar-agar a nechat kaši ztuhnout v bábovkové formě.