Celozrnné mouky
Celozrnné mouky (nazývané mouky tmavší) mají nižší obsah škrobu ve prospěch ostatních složek. Mají zejména vyšší obsah minerálních látek (vápník, fosfor, železo, hořčík) , vitamínů (zejména B1, B2, E), enzymů a cenné hrubé vlákniny. Pečivo z těchto mouk je hodnotnější, jeho příprava však má své zásady.
Před přípravou těsta necháme mouku v kuchyni prohřát. Pro dobré kynutí by měla mít teplotu nejméně 20°C. Navážené množství je vhodné prosít přes síto (můžeme tak zachytit drobné nečistoty, lépe se smíchává s ostatními surovinami, současně se tím nakypří pro lepší rozvoj kvasinek).
Celozrnného pečiva nepečeme mnoho najednou, jednak více zasytí, ale také rychleji vysychá. Většina lidí je může konzumovat i vlažné bez obavy z nadýmání. Je vhodnější než pečivo z bílé mouky i pro diabetiky, pomáhá většinou při chronické zácpě nebo léčbě obezity.
Celozrnné pečivo je voňavější, chutnější a zdravé!
Kynuté těsto z celozrnné mouky - základní recept pro buchty, koláče vdolky, záviny a pod.
Na 2 plechy pečiva potřebujeme: 500g pšeničné celozrnné mouky, 50g sójové mouky hladké plnotučné 1 tabletu celaskonu, 80g přírodního cukru (více či méně podle náplně),100g slunečnicového oleje, 1/2 lžičky soli a asi 150 ml vody hladká mouka na vál a Hera na potření plechu.
Postup:
V míse smícháme všechnypráškovbé suroviny.V mléce nebo vodě rozšleháme droždí. Celaskon rozpustíme v 1 lžíci vody. Olej, rozpuštěný Celaskon a rozšlehané droždí postupně zapracujeme metlou do moučné směsi, až získáme vláčné těsto. Je-li po přidání všech tekutin ještě tužší, přidáme vodu, až dosáhneme vhodné konzistence těsta. Celozrnná mouka pojme více tekutin než mouka bílá. Otruby postupně bobtnají, a tak nemusíme mít obavy, že těsto bude řídké. Po vypracování musí být těsto pružné.
Těsto dáme kynout na nepříliš teplé místo. Kynutí musí být pozvolné. Vláknina z celozrnné mouky tak dobře nabobtná a nakypření těsta bude rovnoměrnější. Těsto je správně vykynuté, když zdojnásobí svůj objem. Chceme-li mít moučník opravdu dobrý, těsto ještě jednou prohněteme nebo jen během kynutí těstem vařečkou pohneme a necháme znovu vykynout. Tento postup však je trochu zdlouhavější. Z vykynutého těsta připravíme tvary podle druhu pečiva, případně naplníme nádivkou a klademe na plech dobře vymazaný rozpuštěnou Herou. Pak dáme vše přikryté utěrkou znovu, tentokrát na teplé místo vykynout:
buchty, koláče apod. na 15 minut, - záviny apod. na 30 až 45 minut.
Pečení: Troubu předem dobře vyhřejeme. Zprvu pečeme zprudka, aby pečivo pěkně vyskočilo. Když povrch těsta lehce zrůžoví, teplotu snížíme a dopékáme. Doba pečení závisí na velikosti tvarů, množství a kvalitě náplně. Celozrnné pečivo je i na řezu tmavší. Pečivo necháme vychladnout na válu nebo prkénku, aby pára mohla uniknout.
.......a potom už jen "Dobrou chuť"!