JÁHLY
Základní příprava jahel
Před přípravou několikrát jáhly spaříme horkou vodou (odstraní se tak jejich nahořklá chuť). Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje bez míchání 15 minut v poměru 1:2 (jáhly: vodě).
Jahelník s ovocem a oříšky
250 g jáhel, 0,5 l mléka, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 250 g směsi sušených jablek, švestek, rozinek, ořechů, kandovaného ovoce, semínek atd., 4 vejce, 30 g másla
Propláchnuté případně spařené jáhly nasypeme do osoleného a oslazeného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí. Ještě do horké hmoty zamícháme ovoce a oříšky a necháme trochu vychladnout. Pak přidáme žloutky, ušleháme sníh z bílku a opatrně všechno promícháme. Připravenou kaši přeneseme do vymazané zapékací misky nebo pekáčku, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátky másla a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Jahelník můžeme připravit i s čerstvým ovocem (jablka, jahody, třešně). Na závěr lze dochutit javorovým sirupem, ovocnou šťávou, kysanou smetanou či šlehačkou.
Jáhlová kaše s medem a oříšky
300 g jáhel, 1 l mléka, trochu soli, cukr, vanilkový cukr, skořice, med, kakao, máslo, oříšky
Jáhly propereme, případně spaříme horkou vodou a necháme okapat na sítě. Poté zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Hotové jáhly osladíme cukrem, medem, poklademe plátky másla, posypeme skořicí, kakaem a strouhanými oříšky.
Jáhlové džgance
80g jáhel, 400g hrubé mouky, trochu oleje, 100g cibule, voda, sůl, příp. 60g angl. slaniny
Umyté jáhly zalijeme vodou a uvaříme. Z mouky a vody připravíme tuhé těsto, které rozválíme a nakrájíme na široké krátké nudle. Když jsou jáhly skoro uvařené (vody nesmí být hodně), přidáme nudle, osolíme a spolu dovaříme. Uvařené nudle jsou obalené jáhly. Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou cibuli (ti, kdo nejsou vegetariáni i pokrájenou anglickou slaninu) a zamícháme to do připravené jáhlové nudlové směsi.
Rychlé zeleninové jáhly
200g jáhel, 750ml vody, 500g mražené zeleninové směsi, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, sójová omáčka, sekaná petrželka
Jáhly uvaříme, na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme zeleninovou směs a chvíli povaříme. Přidáme chladné jáhly, dobře promícháme, ochutíme česnekem, sójovou omáčkou a sekanou petrželkou