RÝŽE

Rýže Natural je mnohem bohatší na vitamíny a minerální látky než rýže bílá, která je zbavena klíčků a tím i nejhodnotnějších látek. Rýže Natural je i chutnější a obsahuje i mnohem více vlákniny. Než si na rýži Natural zvykneme, můžeme ji míchat s bílou rýží.V tom případě necháme rýži Natural nejprve nabobtnat (namočíme ji nejméně na 2 hodiny  do vody a scedíme) a pak ji smícháme s bílou rýží a společně uvaříme tak, jak jsme zvyklí vařit bílou rýži. (Vytváří-li se pěna tak ji sbíráme).

 

Rýže jako příloha nebo jednoduché hlavní jídlo

    500g rýže Natural, 1 l vody, 1 cibule, bobkový list, olej, sůl
Postup:
Rýži důkladně promyjeme, když je déle skladovaná, tak ji spaříme, necháme v litru vody máčet nejméně 2 hodiny (nebo ji spaříme asi půl litrem vody, přivedeme k varu a necháme stát půl hodiny). Po tom rýži scedíme a na zpěněné cibuli trochu podusíme. Nakonec ji zalijeme dalším půllitrem vody, osolíme, přidáme bobkový list a vaříme na mírném ohni asi 25 minut. Potom hrnec přikryjeme dekou či utěrkou a necháme  rýži "dojít". 
   Je výborná např. k leču, špenátu, rajské omáčce, drůbeži na paprice nebo   jako jídlo - sypaná praženým a umletým sezamem nabo brynzou a jemně sekanu syrovou cibulí..
 
Sladká rýžová kaše    
    250 g rýže, 1 l vody, půl litru mléka, půl lžičky soli, 1 lžíce cukru nebo medu, 3 lžíce oleje nebo másla, případně kus vanilky
Postup:
Promytou rýži máčíme a vaříme jako v předchozím receptu se špetkou soli případně s vanilkou. Do uvařené rýže vmícháme vařící mléko, cukr a vaříme ještě chvíli. Podáváme s kompotem nebo ovocnou omáčkou nebo sypaným mletým mákem a cukrem. ap.
Možné obměny:  Místo mléka můžeme přidal sójový nápoj nebo jen vodu.. Do chladné kaše můžeme zamíchat  nebo šlehačku nebo agar-agar a nechat kaši ztuhnout v bábovkové formě.
 
 

Kontakt

ZDRAVÁ-VÝŽIVA-MORAVSKÁ-TŘEBOVÁ
ul. Karla Čapka, č. 4 B
571 01 Moravská Třebová

461 312 281, 606 213 711

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode