ROBI

 

ROBI

   ROBI - je tepelně opracovaný polotovar (směs rostlinných bílkovin) určený k další úpravě v kuchyni. Je vyrobeno ze směsí obilních bílkovin - rýžové, kukuřičné, pšeničné, pšeničných klíčků, červené řepy, soli a vody. ROBI neobsahuje tuk a tedy ani cholesterol, má nízký obsah sacharidů Nehodí se však pro bezlepkovou dietu!!!   Použití obdobné jako maso - vzhledem k předběžnému tepelnému opracování a jinému složení je však i částečně odlišná příprava. 

Zpracování:

  • Plátky nebo nudličky Robi propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  • Plátky a nudličky je dobré před přípravou ochutit, a to ve vhodné směsi, např. vývar, bílé víno, vegeta, sůl, chilli koření, citrónová šťáva apod. 
  • Při dochucování 
počítejte s tím, že polotovar je mírně solený. Robi polotovar lze tepelně upravovat všemi způsoby
  • Smažit Robi lze jak v těstíčku, tak v trojobalu v řádně rozpáleném oleji (jen asi 30 vteřin)
  • Robi se nevaří (v tom smyslu, jako maso). Stačí Robi plátky nebo nudličky pouze vložit do uvařené omáčky a krátce prohřát.
  • I do restovaných jídel jako je třeba čína, stačí Robi nudličky vložit pouze ke konci a prohřát.
  • Pokud přidáváme Robi do masových jídel, uvaříme nejdříve jídlo pouze s masem a Robi vložíme do omáčky až ke konci. Robi se prohřeje a nasákne chuť omáčky.
  • Protože je Robi již při výrobě tepelně upravené je možné jej použít i za studena do salátů nebo pomazánek.

 V naší prodejně můžete zakoupit i malou kuchařku, obsahující recepty na polévky, saláty, pomazánky, hotová jídla a minutky, jídla připravovaná po čínsku i z italské kuchyně a jídla pro gurmány - z této kuchařky vyjímáme na ukázku i pro praktické využití následující recepty s drobnými úpravami.


Česneková pomazánka z ROBI
Ingredience:

1 pomazánkové máslo, 500g ROBI, 100g taveného sýru, sůl a česnek (příp.ořechy, pórek, kapie)

Příprava:
Mleté ROBI vyšleháme s pomazánkovým máslem a taveným sýrem. Ochutíme solí a třeným česnekem. Chlebíčky nebo chuťovky zdobíme jádry ořechů, jemnými plátky pórku a kolečkem kapie. (Přizpůsobit množství a chuti!)


Plátky ROBI na žampionech - 10 porcí
Ingredience:
Olej (nejlépe kvalitní olivový) 200g, cibule 200g, žampiony 500g, 10 plátků ROBI, hladká mouka (místo ní lze použít i pšeničnou celozrnnou mouku), 100g, zeleninový BIO bujón, kmín, mletý pepř, sůl (vše mimo cibuli a žampiony zakoupíte u nás)

Příprava:
Na oleji usmažíme drobně nakrájenou cibuli do růžova. Přidáme na plátky nakrájené žampiony, krátce podusíme, mírně zaprášíme hladkou moukou, zarestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Necháme 20 minut povařit. Ochutíme zeleninovým BIO bujónem, pepřem a špetkou drceného kmínu. Okořeněné plátky ve šťávě krátce podusíme. Vhodná příloha - rýže, brambory, salát z čerstvé zeleniny. 1 porce= 970 kJ


ROBI bramboráček - 10 porcí
Ingredience:
1000 g Robi masa, 600 g syrových brambor, 3 vejce, 100 g česneku, 50 g hladké mouky, 300 g oleje (nejlépe kvalitního olivového), špetka soli, 2 lžíce mléka.

Příprava:
Připravíme těsto jako na bramborák. Jednu stranu plátku ROBi masa potřeme připraveným těstem, vložíme na rozpálený tuk a opečeme. Natřeme druhou stranu a opakujeme. Hotové bramboráčky podáváme se zeleninovou oblohou.


Smažený karbenátek
Z pomletého a ochuceného ROBI tvoříme karbanátky, které obalíme v mouce, vejcích a strouhance (lépe kukuřičné - lze koupit v naší prodejně) (nebo místo trojobalu obalíme v těstíčku z jemné, příp. pikantní hrašky - rovněž lze koupit v naší prodejně). V horkém (nejlépe olivovém) oleji osmažíme do růžova. Vhodná příloha - brambory v různé úpravě nebo bramborový salát, příp. zeleninové saláty.

Zapečené brambory s Robi nudličkami– 3 porce

Ingredience:

Loupané vařené brambory 700g, nudličky Robi 300g, vejce 3 ks, cibule 50g, olej 80g, sůl, mletý pepř, strouhanka, vegeta, mléko 0,5 dcl.

   Cibuli jemně nakrájíme a na oleji usmažíme do růžova. Na cibuli prohřejeme nudličky Robi a ochutíme solí, vegetou a pepřem. Směs smícháme s prochladlými plátky brambor a dochutíme. Klademe na pekáč vymaštěný tukem a vysypaný strouhankou. V troubě zapečeme a na dvakrát zalijeme vejci rozmíchanými s mlékem. Jako příloha mohou posloužit zeleninové saláty.

Nudličky Robi s cuketou – 10 porcí

Ingredience:

Cuketa asi 1000g, nudličky Robi 200g, cibule 200g, kečup 200g, olej 80g, sůl, zázvor, bazalka, dobromysl, česnek , sójová omáčka (nejlépe japonská YAMATO SHOYU – koupíte v naší prodejně).

   Cibuli jemně nakrájíme a na oleji usmažíme do růžova. Na cibuli prohřejeme nudličky Robi a ochutíme solí, vegetou a pepřem. Směs smícháme s prochladlými plátky brambor a dochutíme. Klademe na pekáč vymaštěný tukem a vysypaný strouhankou. V troubě zapečeme a na dvakrát zalijeme vejci rozmíchanými s mlékem. Jako příloha mohou posloužit zeleninové saláty.

Inspirace od zpěváka a hudeb. skladatele Richarda Pachmana na "čínu" a přesnídávkový salát:
"Vždy, když jsem nechtěl nad přípravou jídla moc přemýšlet, hodil jsem toto rostlinné maso (ROBI) na osmahlou cibulku, přidal zeleninu nebo houby a burské oříšky, zalil sójovou omáčkou smíchanou se škrobem a vegetou, chvilku povařil a byla na světě "čína". Podobně dělám i rizoto. Co je, ale z tohoto rostlinného produktu naprosto nejjednodušší a i nejchutnější, je přesnídávkový salát. Jemně nakrájíte hlávkové zelí, osolíte a vymačkáte z něj vodu. Přidáte nakrájenou kapii, pórek, jablko a nudličky ROBI ochucené citronovou šťávou a solí. Promícháte, ochutíte, spojíte bílým jogurtem nebo kyselou smetanou, necháte proležet a podáváte s toastem. Věřte, nevěřte, fantastické..."

Tento rozhovor byl zveřejněn v Regeně již v roce 2003. Kdybyste to chtěli vylepšit, tak dnes bychom mohli z pohledu užitých surovin a naší prodejny dodat:

kvalitní sójovou omáčku Johnsen shoyu, vysoce kvalitní škrob Maizena, stoprocentní citrónovou šťávu, mořskou sůl, místo jogurtu sojanézu, "rostlinnou smetanu Gran cucino". 

A přidáváme další recepty

Robi plátky s modrým sýrem

Robi plátky plněné modrým sýrem si nejlépe vychutnáte připravené na grilu.

 

https://eurobi.cz/data/images/60-robi-platky-s-modrym-syrem/1793731_jidlo_gril_klasa.jpgNa 4 porce      

4 ks Robi plátků

80 g nastrouhaného sýra Niva extra

1 ks velké červené cibule

2 lžíce oleje

1 lžíce cukru

Robi plátky opatrně rozřízneme podélně na 2 poloviny.Oloupeme cibuli, nakrájíme na kroužky a zvolna ji opečeme na pánvi s olejem. Když zesklovatí, přisypeme cukr a mícháme, dokud nebude zkaramelizovaná.Polovinu Robi plátku posypeme polovinou sýra, přidáme cibuli a posypeme zbylým sýrem. Přiklopíme druhou polovinou plátku, stlačíme k sobě a grilujeme z každé strany 5 minut. Je vhodné použít např. kontaktní gril.

Můžeme podávat s dresinky podle chuti.

 

 

 

Kontakt

ZDRAVÁ-VÝŽIVA-MORAVSKÁ-TŘEBOVÁ
ul. Karla Čapka, č. 4 B
571 01 Moravská Třebová

461 312 281, 606 213 711

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode